Yhteystiedot/Contact

anne.makkonen@uniarts.fi

Anne Makkonen
+358407047585


PhD thesis University of Surrey 2007 - One Past, Many Histories.
Loitsu (1933) in the Context of Dance Art in Finland.

Tutkimus esittelee kirjoituksen ja tanssin keinoin Suomen taidetanssin historiaa, erityisesti 1920- ja 1930-lukuja. Tutkimuksen keskiössä on Elsa Puolanteen soolotanssi Loitsu vuodelta 1933. Mitä merkitsi olla suomalainen nainen, voimistelija ja tanssija aikana, jolloin kansalliset ja kansainväliset ainekset kävivät kamppailua Suomen tanssissa?

Kirjallisen osuuden lisäksi väitöskirja sisältää DVD:lle tallennetun luento-demonstraation nimeltä Loitsu: Tanssittua historiaa? Se on luotu yhdessä tanssija Leena Gustavsonin kanssa. Tämä puhetta ja tanssia sisältävä tulkinta menneisyydestä kuvaa kuinka 1930-luvun moderni tanssisoolo muuttuu postmoderniksi, tutkijan ja tanssijan väliseksi duetoksi. Sen aineksia ovat muun muassa Elsa Puolanteen Loitsusta jääneet jäljet ja niiden analyysi, viime vuosikymmenien keskustelu historian teoriasta ja koreografiakatkelmat Leena Gustavsonin teoksista. DVD löytyy sivujeni videot -osiosta.    

The written parts of my thesis can be read by clicking titles under. The DVD Loitsu: Danced Histories? is found among my videos

Abstract  

Table of content  

Introduction 

1 Existing Histories of Finnish Dance Art 

2 My Overture: Dance in Finland 1917-1939 

3 Elsa Puolanne (1906-1996): A Finnish Gymnast and a Dancer 

4 Problems of the Modern and the National in Dance Art in Finland

5 Towards Dancing Histories 

6 Proposals for a New Performative Dance History 

Appendices 1-19

Bibliography